top of page
woman%20looking%20at%20painting_edited.j

Nieuwe seizoen
februari - mei 2023

 

Bezoek je graag een tentoonstelling in een museum? Wil je meer achtergrondinformatie en kunst bekijken in brede context? Lijkt het je leuk om samen te kijken vanuit een ander perspectief?
 

Doe dan ook mee met het nieuwe seizoen van het programma Kunstproeverij februari - mei 2023?  

 

Dit programma bestaat dit seizoen uit maar liefst 4 online colleges voor € 99,95 . 


 

Samen kijken, méér zien! 

Online college programma:  
Seizoen Kunstproeverij februari - mei 2023

algemeen beeld.jpg

Byblos - oudste havenstad

Topstukken uit Beiroet, Louvre en British Museum

Byblos speelde vanaf 3000 v. Chr. een ongekende grote rol in het Middellandse Zeegebied en het Midden-Oosten. Een sinds 6500 v. Chr. bewoond vissersdorpje groeide uit tot een welvarende stad met eerste internationale zeehaven ter wereld. Egyptenaren, Assyriërs, Babyloniërs, Feniciërs, Grieken en Romeinen hebben hun sporen achtergelaten. We gaan kijken naar niet alleen o.a. gouden wapens en kleurrijke kettingen van edelstenen, maar ook naar eenvoudige vishaken en kleitabletten uit het dagelijkse leven. Genieten van internationale topstukken uit verschillende, gerenommeerde musea!

De antieke havenstad Byblos in Perspectief!

 
Donderdag 2 feb
20:00 - 22:00 uur
Rijksmuseum van Oudheden in Leiden
tot en met 12 maart 2023
Schermafbeelding 2022-12-21 193252.jpg

Dichter bij Vermeer

Niet eerder zijn er zoveel Vermeers bij elkaar gebracht! 

Johannes Vermeer, de beroemde 17de-eeuwse meester, heeft een opvallend klein oeuvre nagelaten. Zijn werk is vooral bekend om zijn verstilde, introverte scènes binnenshuis, zijn ongekende gebruik van helder, kleurrijk licht en zijn overtuigend illusionisme.
Zijn werken zijn terechtgekomen in collecties en musea over de hele wereld. En 28 van de 37 Vermeers zijn van over de wereld bij elkaar gebracht. Zeven schilderijen zijn zelfs voor het eerst in Nederland te zien!
Zo gaan we kijken o.a. naar Het meisje met de Parel, Brieflezend meisje aan het venster en Schrijvende vrouw met dienstbode.  Ik neem je mee in het kunstenaarschap van Vermeer, zijn artistieke keuzes en beweegredenen voor zijn composities en het maakproces.

Vermeer in Perspectief!  
Donderdag 20 apr
20:00 - 22:00 uur
Rijksmuseum Amsterdam
10 februari tot en met 4 juni 2023
Schermafbeelding 2022-12-21 191448.jpg

Vrouwenpalet
1900-1950

Vrouwelijke kunstenaars die afwijken van de norm!

De kunstenaars in Vrouwenpalet maken onderdeel van de Nederlandse avant-garde en richten zich op experimentele, nieuwe stromingen zoals het expressionisme, kubisme en cobra. Ze breken met hun werk en professionele carrière met het heersende idee dat vrouwen enkel als hobby 'lieflijke' onderwerpen kunnen schilderen. We gaan kijken naar o.a. het werk van Charley Toorop, Jacoba van Heemskerck, Else Berg en Anna Sluijter in context van de tijd en met welke (on)mogelijkheden zij te maken hebben in een door mannen gedomineerde kunstwereld. 

 

De voorhoede van de moderne kunst: Vrouwenpalet in Perspectief!

Donderdag 9 mrt
20:00 - 22:00 uur
Kunsthal in Rotterdam
24 december tot en met 9 april 2023
Schermafbeelding 2022-12-21 205824.jpg

Sofonisba Anguissola

De meest roemrijke vrouwelijke schilder van de renaissance!

Sofonisba Anguissola is een van de meest succesvolle kunstenaars van de renaissance en wordt door haar tijdgenoten geprezen om haar talent en creativiteit. Michelangelo prijst de wijze waarop zij de emoties vat in haar tekeningen, Anthony van Duyk brengt haar een bezoek op Sicilië. Ze geraakt aan het einde van de 16e eeuw tot in de binnenste cirkels van het Spaanse koningshuis. 
We gaan kijken naar haar artistieke ontwikkeling via haar vroege tot late werken. ik neem je mee in haar levensverhaal, geplaatst in de leefomstandigheden in de Italiaanse en Spaanse zestiende eeuw. We gaan zien hoe vernieuwend en succesvol zij was en uitgroeide tot de een van de beroemdste portretkunstenaars in deze tijd.

Sofonisba Anguissola in Perspectief!

 
Donderdag 18 mei
20:00 - 22:00 uur
Rijksmuseum Twenthe in Enschede
11 februari tot en met 11 juni 2023
bottom of page