Image by Pauline Loroy

Kunstproeverij

Bezoek je graag een tentoonstelling in een museum?
En wil je meer achtergrondinformatie en samen kijken vanuit een ander perspectief?

 

Doe dan mee met Kunstproeverij!

 

Kijken

Kijken
waar en wanneer
het jou uitkomt,
zo kort, zo lang, zo vaak
jij maar wilt! 

Techniek

Kijken
via je laptop, tablet, 
computer of mobiel; 
internet en geluid is 
voldoende!

Beschikbaarheid

Kijken,
opnieuw kijken, 
terugkijken...
de colleges zijn geruime 
tijd beschikbaar voor jou!

Kunstproeverij


bestaat uit een reeks van online colleges gebaseerd op actuele museumtentoonstellingen. Uit het grote aanbod heb ik voor je een zorgvuldige selectie gemaakt van die tentoonstelling waarvan ik denk dat het écht de moeite waard is om te bespreken. Iedere maand licht ik er één voor je uit. Samen gaan we met aandacht kijken en geef ik je een ander perspectief, achtergronden, betekenissen én kennis over het betreffende kunstthema.


 

Samen kijken, méér zien!


Je kunt dan, als je wilt, op eigen gelegenheid de tentoonstelling bezoeken. En mocht dat niet lukken, dan heb je met Kunstproeverij een volwaardig online college over het kunstthema en een goede indruk van de tentoonstelling. 


 

 • ​Wil je meer leren over verschillende onderwerpen van kunst en cultuur?

 • Ben je nieuwsgierig naar het verhaal achter de kunst? 

 • Wil je online mee naar een tentoonstelling die je wellicht zelf niet zou uitkiezen?

 • En lekker vanuit je luie stoel met een kop koffie of thee, op het moment dat het jou uitkomt?

                                             Doe mee met Kunstproeverij!
                                  
    

 • De online colleges worden ruim van tevoren gepland zodat je live bij het online college aanwezig kunt zijn. Duur kunstcollege: 1,5 - 2 uur;

 • Komt de datum van het live college niet uit? Geen probleem, dan kijk je de opname achteraf gewoon terug op een tijdstip dat jou wel uitkomt;

 • Je hebt uiteraard ook alle gelegenheid om eventuele vragen te stellen via de chat;

 • Voor het bijwonen van het live college, ontvang je van mij van te voren een link naar dit live webinar; In de Kunst in Perspectief Academie omgeving kun je het college na afloop terugkijken via de replay;

 • Deze opname blijft gedurende het Kunstproeverij-seizoen voor je beschikbaar zodat je deze zo vaak als je wilt, kunt bekijken; 

 • Bij aanschaf van een los college Kunstproeverij, kun je deze gedurende 1 maand terugkijken; bij aanschaf van het huidige seizoen van Kunstproeverij zijn de colleges gedurende het gehele seizoen + 1 maand terug te kijken;

 • De colleges zijn te volgen via de computer, laptop, tablet of telefoon. Je hebt alleen internet en geluid nodig.

  Klik voor het actuele aanbod van het Kunstproeverij-seizoen op:  

Doe je mee met het volgende seizoen
februari - juni 2022?

Aelbert_Cuyp_-_The_Maas_at_Dordrecht_-_Google_Art_Project.jpg

In het licht van Cuyp

Het verhaal van Dordrechts grootste schilder Aelbert Cuyp !

Rond 1800 was er in Nederland geen belangrijk werk meer te vinden van Cuyp. De Britse aristocratie was werkelijk verzot op zijn zonovergoten landschappen en er ontstond een ware verzamelrage van zijn werk. In dit college gaan we kijken naar het leven van deze kunstenaar, genieten van zijn prachtige werken, zijn impact op de Britse landschapschilderkunst en zijn invloed op de grote Britse kunstenaars zoals William Turner, John Constable en Thomas Gainsborough.
Aelbert Cuyp in Perspectief!
Dinsdag 15 feb
20:00 - 22:00 uur
Dordrechts Museum te Dordrecht
3 oktober t/m 07 mei 2022
Schermafbeelding 2021-12-05 153303.jpg

Alphonse Mucha

Weelderige illustraties van gestileerde, sierlijke vrouwen: je kunt om deze kunststroming eind van de 19e eeuw niet heen. Dé meest invloedrijke en gevierde kunstenaar van deze Art Nouveau stijl, dat is de beroemde kunstenaar Alphonse Mucha. Zijn prachtige affiches en illustraties staan in dit kunstcollege centraal. Samen met diverse kunstvoorwerpen van o.a. gekleurd glas en spectaculaire kostuums uit deze tijd, gaan we ons onderdompelen in Parijs rond 1900 en genieten van de werken van Alphonse Mucha. En ik ga je laten zien hoe hij invloed heeft gehad op de popcultuur van de jaren '60 en '70. 
Dinsdag 12 april
20:00 - 22:00 uur
Kunstmuseum Den Haag
05 februari t/m 03 juli 2022
in de ban van de ararat.jpg

In de ban van de Ararat
 

Schatten uit het oude Armenië, waaronder één van de topstukken: de reliek van de Ark van Noach. 
We gaan reizen vanaf de Oude Steentijd naar het Koninkrijk Urartu rond 1500 v. Chr. tot het grote rijk van koning Tiridatus III die het christendom tot staatsgodsdienst maakte. 
We gaan kijken naar gouden en zilveren sieraden, wapens, aardewerken potten, bronzen beeldjes van dieren en krijgers. Ik neem je mee in het indrukwekkende verhaal van de grote archeologische rijkdom van Armenië. Een verhaal waarin de ruim 5000 meter hoge Ararat niet mag ontbreken. 

De rijke cultuur van Armenië in Perspectief! 
Dinsdag 07 juni
20:00 - 22:00 uur
Drents Museum te Assen
24 april t/m 18 september 2022
Schermafbeelding 2021-12-05 141103.jpg

Keizer Domitianus -
God op aarde

Keizer Domitianus: vermoord, bespot, verguisd en vergeten.....!

Keizer Domitianus regeerde over het Romeinse rijk van 81 tot 96 na Chr. Deze periode wordt gezien als een Gouden tijd. Toch kent tegenwoordig bijna niemand zijn naam en stond hij in de Oudheid bekend als tiran en slechte keizer. In dit college gaan we kijken naar het leven van deze 'God op aarde' en genieten van een grote hoeveelheid internationale topstukken uit de kunstcollecties van het J. Paul Getty Museum, Metropolitan Museum of Art, Louvre, British Museum, Vaticaans Museum en de Capitolijnse Musea. 

Dinsdag 15 maart
20:00 - 22:00 uur
Rijksmuseum van Oudheden, Leiden                            17 december  t/m 22 mei 2022         
Schermafbeelding 2021-12-05 153630.jpg

Russische avant-garde
revolutie in de kunst

In dit kunstcollege neem ik je mee naar het intrigerende verhaal van deze kunststroming vanaf de laatste jaren van Keizerlijk Rusland, via de turbulente tijd rondom de revolutie van 1917, tot het einde in de Stalinperiode. We gaan kijken naar een nieuwe beeldtaal via de werken van een aantal zeer beroemde Russische avantgardistische kunstenaars zoals Wassily Kandinsky en Kazimir Malevitsj. Hun radicale vernieuwingen in hun schilderkunst in Perspectief. En we gaan vooral genieten: niet alleen van hun werken op canvas en papier, maar zeker ook van werken op textiel en porselein. Hun verbeeldingswereld als revolutie in de kunst! 
 
Dinsdag 10 mei
20:00 - 22:00 uur
Hermitage Amsterdam
29 januari t/m 08 januari 2023
A75A6789.jpg

Kunstproeverij
Seizoen februari - juni 2022

In dit nieuwe seizoen van Kunstproeverij gaan we met elkaar genieten van maar liefst 5 online kunstcolleges gebaseerd op een actuele tentoonstelling.

Ik neem je in de online live colleges mee naar verschillende onderwerpen; we maken een ontdekkingsreis door de eeuwen heen en gaan we ons verwonderen over de verhalen, de achtergronden en vooral: genieten van de prachtige kunst & cultuuronderwerpen. 

Doe je mee? Leuk!

Je bent van harte welkom!